Descarcă acum E-book-ul Gratuit cu sfaturi utile de călătorie despre:

cum să îți planifici vacanța | de ce să ții cont când alegi o destinație de vacanță | cum te putem ajuta noi și care sunt avantajele de a avea un specialist alături de tine.
E-book

CITYPASS sau ALTE ACTIVITATI LA DESTINATIE, inclusiv BILETE DE INTRARE la obiective turistice accesati GETYOURGUIDE si rezervați direct în aplicație.

Pentru APLICAȚII DE VIZĂ onlinewww.ivisa.com , completați formularele și achitați taxele. Veți obține VIZA direct, acolo unde este posibil, in maximum 2 ore > 3 zile.

ASIGURĂRI DE TRAVEL: Noi colaborăm cu mai multe societăți și vă furnizăm aceste informații, însă cea mai bună informare este întotdeauna la sursă:

  1. Colonnade Asigurări: https://www.colonnade.ro/persoane-fizice/asigurare-de-calatorie
  2. Mondial Assistance: https://www.mondial-assistance.ro/
  3. Generali Asigurări: https://www.generali.ro/cumpara-asigurare-de-calatorie/
  4.  Eurolife Asigurări: https://www.eurolife-asigurari.ro/asigurare-calatorie
La ActivTours, încă din 2003 de-acum …, desenăm împreună cele mai frumoase și memorabile Vacanțe. Experiențe. Amintiri.

Pentru sfaturi de călătorie: Info Alerte Calatorie MAE.RO

*În cazul unor epidemii de Covid: Certificat VERDE + Info UE Certificat VERDE + Info GOV.RO Certificat Verde + INSP Romania – Lista Zone afectate COVID

Pentru informații complete și actualizate accesați întotdeauna: 

Poliția de frontieră: Conditii de iesire din tara pentru cetatenii romani minori

Website-ul oficial MAE: www.mae.ro

Câteva considerente cu privire la următorul subiect: Acte necesare călătoriei

Pentru a calatori in afara Romaniei fara probleme, te rugam sa te asiguri ca ai asupra ta cel putin urmatoarele documente:
–    buletinul/cartea de identitate sau pasaportul valabil minimum 6 luni de la data ieșirii din țară (www.mae.ro este elocvent în această privință)
–    biletul de călătorie (Bilet/e de avion, Voucher/e de cazare, Alte Vouchere pentru serviciile confirmate) în format printat, PDF sau electronic (*aplicații, pe e-mail) care să aibă datele serviciilor achitate și confirmate;
–    asigurarea medicală de călătorie (opțional, dar recomandată de noi)
Scopul datelor prezentate pe aceasta pagina este cu titlu informativ. Iti recomandăm accesare și consultarea surselor oficiale oferite de Politia de Frontiera si MAE, deoarece este o obligație legală personală/individuală.

Informarea cu privire la aceste formalități, și îndeplinirea acestora cad in responsabilitatea exclusive a calatorilor, si nu in sarcina agentiei ActivTours.

În cazul în care calatoresti însoțit de un minor, te rugăm sa citesti cu atenție informațiile de mai jos.

Cetățenii români minori pot calatori in strainatate in baza documentului de călătorie individual valabil – pașaport sau carte de identitate (minori peste 14 ani) numai însoțiți, cu acordul părinților ori al reprezentanților legali. Prin reprezentant legal se înțelege persoana desemnată, potrivit legii, sa exercite drepturile și sa indeplineasca obligatiile parintesti fata de minor. *art. 2 alin. (2) din Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor romani in strainatate, cu modificarile si completarile ulterioare.

ATENȚIE – Certificatul de naștere nu reprezinta document de călătorie!

Polițiști de frontieră permit ieșirea din tara a unui cetatean roman minor – numai dacă este însoțit de o persoană fizică majoră – în următoarele cazuri:

  1. MINORUL ÎNSOȚIT DE AMBII PĂRINȚI
    Minorului care calatoreste in strainatate însoțit de ambii părinți i se permite ieșirea din România în baza documentului de călătorie individual (pașaport sau CI în spațiul UE), fără a fi necesară prezentarea unor documente suplimentare. *art. 30  alin. (1) lit. a) din Legea 248/2005.

    2. MINORUL ÎNSOȚIT DE UNUL DINTRE PĂRINȚI

    Minorul care calatoreste însoțit doar de unul dintre părinți i se permite ieșirea din țara în următoarele situații:
  • a. daca parintele insotitor prezinta o declaratie notarială a celuilalt părinte din care sa rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate, pentru o perioada care sa nu depaseasca 3 ani de la data întocmirii acesteia;

În conformitate cu prevederile art. 1324 din Legea nr. 287/2009 privind Codul Civil, cu modificările și completarile ulterioare, declarația notarială prin care un părinte își exprima consimtamantul cu privire la efectuarea de călătorii în strainatate de catre un cetatean minor, reprezinta un act juridic unilateral. Astfel, avand in vedere faptul că acest act juridic a îmbrăcat o forma autentica pentru emiterea lui, în conformitate cu cerințele impuse de legea specială, va invederam faptul ca, pentru revocarea acestui act, se impune respectarea aceleiași forme autentice (declarație notarială), prin raportare la prevederile art. 1325 cu art 1243 din Legea nr. 287/2009 privind Codul Civil. În context, va informam ca declarația de revocare a acordului exprimat poate fi autentificată de către orice notar public, nefiind obligatorie efectuarea acestei activități de către societatea notariala care a încheiat actul inițial.

  • b. dacă părintele însoțitor face dovada faptului ca minorul i-a fost încredințat sau ca exercită singur autoritatea părintească in temeiul unei hotarari judecatoresti ramase definitiva si irevocabila ori în temeiul unei hotarari judecatoresti ramase definitiva pentru procesele începute cu data de 15 februarie 2013;

La aprecierea îndeplinirii condițiilor de ieșire din țară se vor lua în considerare inclusiv hotărârile judecătorești emise în alte state, sub rezerva recunoașterii acestora de către autoritățile române.

 

În ceea ce privește procedura recunoașterii hotărârilor străine, trebuie făcută distincție între hotararile pronuntate de o instanță dintr-un stat membru UE și cele pronunțate într-un stat terț.

  • c. dacă părintele însoțitor face dovada decesului celuilalt părinte;

Se permite ieșirea din țara în baza prezentării, în original sau copie legalizată, a unuia dintre documentele doveditoare ale decesului:

 

–  certificat de deces, valabil si cu putere doveditoare pe teritoriul României, în condițiile legii;    

–  hotarare judecatoreasca de declarare a morții, rămas definitiva, dacă nu a existat timpul necesar pentru eliberarea certificatului de deces;

–  comunicare oficială primită prin intermediul misiunilor diplomatice sau al oficiilor consulare ale României în străinătate, dacă nu a existat timpul necesar pentru eliberarea unor certificate de stare civilă. 

  • d. dacă părintele însoțitor face dovada ca celălalt părinte este decăzut din drepturile părintești sau declarat dispărut, în condițiile legii;

Dovada decăderii din exercitarea drepturilor părintești se face doar prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila/definitiva, pronuntata de instanta de tutela.

 

NOTA – Prin Legea nr. 71 din 3 iunie 2011 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil a fost abrogat Decretul nr. 31 din 30 ianuarie 1954 privitor la persoanele fizice și persoanele juridice, act normativ care prevedea procedura aplicabila pentru declararea dispariției unei persoane, astfel ca, in prezent, nu mai exista reglementare legală expresă pe acest segment. Avand in vedere ca aceasta institutie juridica nu mai exista, potrivit noilor reglementari legale, considerăm ca excepția prevăzută la art. 30 alin. (2) din Legea nr. 248 din 20 iulie 2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, cu modificarile si completarile ulterioare, referitoare la părintele declarat dispărut, în condițiile legii, a devenit caduca.

  • e. daca parintele insotitor prezinta o hotarare a instanței de judecată care suplinește acordul celuilalt părinte;

Hotărârea instanței de judecată de suplinire a acordului celuilalt părinte vizează situațiile în care exista neintelegeri intre parinti cu privire la exprimarea acordului sau cand unul dintre părinți se afla în imposibilitatea de a-si exprima vointa. Hotărârea instanței de judecată trebuie sa fie definitiva, cu excepția cazurilor in care a fost pronunțată pe calea ordonantei presedintiale.

Ordonanta presedintiala cu privire la permiterea ieșirii din țară a unui minor este provizorie si executorie, iar dacă nu cuprinde nicio mențiune privind durata sa si nu s-au modificat împrejurările de fapt avute în vedere, măsurile dispuse vor produce efecte imediat (i se permite ieșirea din tara), pana la soluționarea litigiului asupra fondului (art. 997 alin. (2) din Codul de Procedura Civila).

  • Recunoasterea hotararilor pronuntate intr-un stat membru al Uniunii Europene:

Hotararile judecatoresti pronuntate intr-un stat membru cu privire la exercitarea raspunderii parintesti fata de un copil, care sunt executorii in acel stat, se recunosc in Romania fara a fi necesar sa se recurga la vreo procedura specifica.

 

Regulamentul (CE) nr. 2201/2003 al Consiliului din 27 noiembrie 2003 privind competenta, recunoasterea si executarea hotararilor judecatoresti in materie matrimoniala si in materia raspunderii parintesti.

 

Conform prevederilor mentionate in paragraful anterior, o hotarare judecatoreasca pronuntata de catre o instanta competenta dintr-un stat membru UE cu privire la exercitarea raspunderii parintesti este recunoscuta la trecerea frontierei, cu conditia ca documentul sa fie tradus in limba romana si legalizat.

  • Recunoasterea hotararilor pronuntate intr-un stat tert:

Legislatia interna, prin dispozitiile art. 1095-1102 din Codul de Procedura Civila reglementeaza, in principiu, procedura recunoasterii hotararilor straine dintr-un stat care nu este membru al U.E. Astfel, hotararile straine sunt recunoscute de plin drept in Romania, daca se refera la statutul personal al cetatenilor statului unde au fost pronuntate sau daca, fiind pronuntate intr-un stat tert, au fost recunoscute mai intai in statul de cetatenie al fiecarei parti ori, in lipsa de recunoastere, au fost pronuntate in baza legii determinate ca aplicabila conform dreptului international privat roman, nu sunt contrarii ordinii publice de drept international privat roman si a fost respectat dreptul la aparare.

 

Potrivit acestor prevederi, este necesar ca partea care doreste recunoasterea  hotararii pronuntata de instanta dintr-un stat tert, sa adreseze instantelor competente romane o cerere de recunoastere, cu exceptia hotararilor pronuntate in statele terte cu care Romania are incheiate conventii/acorduri/tratate de asistenta juridica in materie civila sau de drept al familiei sau a celor pronuntate in temeiul Conventiei de la Haga din 19 octombrie 1996 privind competenta, legea aplicabila, recunoasterea, executarea si cooperarea cu privire la raspunderea parinteasca si masurile privind protectia copiilor, ratificata de Romania prin Legea nr. 361 din 11 decembrie 2007.

 

Lista statelor semnatare ale Conventiei de la Haga din 19 octombrie 1996 privind competenta, legea aplicabila, recunoasterea, executarea si cooperarea cu privire la raspunderea parinteasca si masurile privind protectia copiilor se regaseste pe site-ului oficial al Conferintei de la Haga, www.hcch.net.

 

Din momentul recunoasterii hotararii de catre instanta competenta romana, aceasta beneficiaza de autoritate de lucru judecat, putand fi folosita in fata autoritatilor de aplicare a legii, producand aceleasi efecte ca o hotarare pronuntata pe fond de o instanta competenta din Romania.

 

In acest sens, politistul de frontiera permite iesirea din tara a minorului cetatean roman, care face obiectul unei hotarari judecatoresti prin care a fost stabilita autoritatea parinteasca, pronuntata intr-un stat tert, pe baza urmatoarelor documente:

  • hotarare judecatoreasca de recunoastere, emisa de o instanta din Romania;
  • hotarare judecatoreasca (insotita de traducerea legalizata) pronuntata in statul tert care este semnatar al conventiilor/acordurilor/tratatelor mentionate mai sus.

 

  1. MINORUL ÎNSOȚIT DE REPREZENTANTUL LEGAL

Cetateanul roman minor care calatoreste insotit de un reprezentant legal i se permite iesirea din tara in baza hotararii judecatoresti ramasa definitiva si irevocabila/definitiva, din care sa reiasa ca persoana/persoanele insotitoare exercita drepturile si obligatiile parintesti asupra acestuia.

 

  1. MINORUL ÎNSOȚIT DE O TERȚĂ PERSOANĂ (ALTA DECAT PĂRINȚII SAU REPREZENTANTUL LEGAL)

Daca minorul cetatean roman este insotit de o persoana – cetatean roman, alta decat parintii sau reprezentantul legal, i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu aceasta numai daca persoana insotitoare prezinta:

  • Declaratia ambilor parinti sau, dupa caz, a parintelui caruia i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila, a parintelui care exercita singur autoritatea parinteasca in temeiul unei hotarari judecatoresti ramase definitiva si irevocabila ori in temeiul unei hotarari judecatoresti ramase definitiva pentru procesele incepute cu data de 15 februarie 2013, a parintelui supravietuitor sau a reprezentantului sau legal, care sa cuprinda acordul acestora cu privire la efectuarea de calatorii in strainatate, pentru o perioada care sa nu depaseasca 3 ani de la data intocmirii acesteia, datele de identitate ale insotitorului respectiv. In acest caz se solicita si hotararea judecatoreasca de stabilire a autoritatii parintesti sau de desemnare a reprezentantului legal, ramasa definitiva si irevocabila/definitiva;
  • Cazier judiciar valabil.
  • Documente din care sa rezulte calitatea de persoana desemnata din cadrul unei societati comerciale autorizate, in conditiile legii, sa desfasoare activitati de transport international de persoane, in cazul in care minorul este insotit de aceasta.

Pentru insotitorul cetatean strain care insoteste un cetatean roman minor, ramane valabila prezentarea certificatului de cazier judiciar. Se iau in considerare numai certificatele emise de catre autoritatile romane, respectiv Directia Cazier Judiciar, Statistica si Evidente Operative din cadrul I.G.P.R., prin subunitatile de politie in care exista ghiseu de cazier judiciar, sau misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei din strainatate, conform prevederilor Legii 290/2004 privind cazierul judiciar, cu modificarile si completarile ulterioare. Facem precizarea ca valabilitatea certificatului de cazier judiciar este de 6 luni de la data eliberarii.

Poate avea calitatea de insotitor si o persoana anume desemnata din cadrul unei companii care desfasoara activitati de transport persoane.

 

  1. MINORUL CU DOMICILIUL/RESEDINTA IN STRAINATATE
  • Daca minorul, cetatean roman, are domiciliul sau resedinta in strainatate, i se permite iesirea din Romania, fara prezentarea unei declaratii din care sa rezulte acordul parintelui/parintilor, daca insotitorul prezinta la controlul de frontiera documente care atesta faptul ca minorul se deplaseaza in statul de domiciliu/resedinta.
  • In situatia in care minorul este insotit de o terta persoana (alta decat parintii sau reprezentantul legal), aceasta trebuie sa prezinte certificatul de cazier judiciar si, dupa caz, actul din care sa rezulte calitatea de persoana desemnata din cadrul unei societati comerciale autorizate, in conditiile legii, sa desfasoare activitati de transport international de persoane.

ATENȚIE: Atestarea destinatiei calatoriei se face prin bilete de calatorie emise de companiile transportatoare, pentru intregul parcurs al calatoriei. In situatia in care nu sunt indeplinite aceste cerinte legale (ex: la frontiera terestra se prezinta un minor care are domiciliul/resedinta in alt stat si calatoreste spre acesta cu mijloace de transport care nu sunt operate de companii transportatoare si nu poate prezenta bilete care sa ateste destinatia, sau la frontiera aeriana pentru calatoria minorului sunt prezentate bilete care nu atesta destinatia finala catre statul de domiciliu/resedinta, ci doar catre un alt stat de tranzit), este necesar ca insotitorul minorului sa completeze olograf o declaratie pe propria raspundere in fata organelor politiei de frontiera, din care sa rezulte ca tara de destinatie a calatoriei este cea de resedinta/domiciliu a/al minorului.

 

In cazul in care destinatia calatoriei nu poate fi dovedita prin bilete de calatorie emise de companii transportatoare pentru intregul parcurs al calatoriei, insotitorul minorului completeaza olograf o declaratie pe proprie raspundere in fata organelor politiei de frontiera, din care sa rezulte ca tara de destinatie a calatoriei este cea de resedinta/domiciliu a/al minorului. 

Daca minorul respectiv calatoreste in alta tara decat cea in care isi are domiciliul sau resedinta, insotit de catre un parinte sau un alt insotitor major, este necesara declaratia care sa cuprinda acordul parintelui / parintilor / reprezentantului legal cu privire la calatoria minorului.

Dovada domiciliului in strainatate al minorului se poate face cu urmatoarele documente, conform art. 24 alin. (3) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 248 din 20 iulie 2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 94 din 26 ianuarie 2006, cu modificarile si completarile ulterioare:

 

  1. pasaportul acestuia, in care este mentionat statul de domiciliu, numai daca cel putin unul dintre parinti sau, dupa caz, reprezentantul legal domiciliaza in statul respectiv.

 

  1. pasaportul parintilor, al unuia dintre parinti sau al reprezentantului legal, dupa cum urmeaza:

pasapoartele ambilor parinti in cazul in care acestia au domiciliul in acelasi stat; sau

pasaportul unuia dintre parinti si declaratia celuilalt parinte, prin care isi exprima acordul cu privire la domiciliul minorului sau, dupa caz, hotararea judecatoreasca prin care instanta a stabilit domiciliul minorului la unul dintre parinti, ramasa definitiva si irevocabila ori ramasa definitiva pentru procesele incepute cu data de 15 februarie 2013;

pasaportul parintelui supravietuitor;

pasaportul parintelui caruia i-a fost incredintat minorul prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila ori a parintelui care exercita singur autoritatea parinteasca in temeiul unei hotarari judecatoresti ramase definitiva si revocabila ori in temeiul unei hotarari judecatoresti ramase definitiva pentru procesele incepute cu data de 15 februarie 2013;

pasaportul reprezentantului legal.

Dovada resedintei minorului se face cu orice document emis de autoritatile statului de resedinta, care atesta ca minorul are stabilita resedinta in acel stat:

  • permis de sedere eliberat pe numele minorului;
  • carte de rezidenta eliberata pe numele minorului ;
  • alte acte emise pe numele minorului de catre autoritatile competente din acel stat privind inregistrarea resedintei (ex. adeverinte/certificate emise de autoritati publice etc.).

Documentele eliberate de autoritati oficiale din statele cu care Romania a incheiat tratate de asistenta juridica care prevad scutirea de astfel de formalitati sunt exceptate de la procedura de supralegalizare sau aplicare a apostilei de la Haga.

 

NOTA – Legiuitorul nu stabileste in mod expres categoria documentelor acceptate ca dovada, acestea trebuind sa fie insotite de traducere legalizata, cu exceptia permiselor/cartilor de rezidenta eliberate in acest sens.

 

  1. MINORUL CARE URMEAZA SA BENEFICIEZE DE TRATAMENT MEDICAL IN STRAINATATE

 

Pentru minorul, cetatean roman, care urmeaza sa se depleseze in strainatate pentru a beneficia de tratament medical, i se permite iesirea din tara, fara a fi necesar acordul ambilor parinti, al celuilalt parinte, al parintelui supravietuitor sau al reprezentantului legal, in baza documentelor doveditoare ale situatiei medicale a minorului – in original si copie (care vor ramane la Punctul de Trecere a Frontierei), emise sau avizate de autoritatile medicale romane, din care sa rezulte perioada si statul ori statele in care urmeaza sa se acorde tratament medical.

 

  1. MINORUL CARE PARTICIPA LA STUDII SAU CONCURSURI OFICIALE IN STRAINATATE

 

In cazul minorilor care se deplaseaza in strainatate pentru studii sau concursuri oficiale, este necesar doar acordul unuia dintre parinti. In acest sens, insotitorul trebuie sa prezinte la controlul de frontiera documente doveditoare privind participarea minorului la studii sau concursuri oficiale in strainatate, emise de institutia organizatoare, din care sa rezulte perioada si statul sau statele in care se vor desfasura studiile sau concursurile oficiale – in original si copie (care vor ramane la Punctul de Trecere a Frontierei).

 

In situatia in care minorul este insotit de o terta persoana (alta decat parintele sau reprezentantul legal), aceasta trebuie sa prezinte si certificatul de cazier judiciar.

 

DECLARATIA DE ACORD

 

Potrivit art. 30 alin. (7) din Legea 248/2005, declaratia de acord trebuie sa fie autentificata in tara de notarul public, iar in strainatate, de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei ori, daca au fost date in fata autoritatilor straine, sa indeplineasca conditiile de supralegalizare prevazute de lege sau sa aiba aplicata apostila conform Conventiei cu privire la suprimarea cerintei supralegalizarii actelor oficiale straine, adoptata la Haga la 5 octombrie 1961, la care Romania a aderat prin Ordonanta Guvernului nr. 66/1999, aprobata prin Legea nr. 52/2000, cu modificarile ulterioare, cu exceptia celor ce emana dintr-un stat cu care Romania a incheiat tratate, conventii sau acorduri de asistenta juridica, in materie civila sau de drept al familiei, care prevad scutirea de supralegalizare.

 

Lista statelor semnatare ale Conventiei se regaseste pe site-ului oficial al Conferintei de la Haga, www.hcch.net. Declaratiile autentificate intr-unul din aceste state au nevoie doar de aplicarea apostilei.

 

Valabilitatea acordului cu privire la efectuarea de calatorii in strainatate nu poate depasi 3 ani de la data autentificarii declaratiei.

 

In situatia in care au intervenit modificari cu privire la datele de identitate (ex. nume de familie) sau documentele de calatorie (pasaport nou eliberat/carte de identitate preschimbata) ale persoanelor mentionate in cuprinsul declaratiei (parinti/reprezentant legal, minor sau insotitor), documentul ramane valabil daca identificarea persoanelor se poate face pe baza celorlalte date (ex.- CNP).

 

Daca minorul nu este insotit de cel putin unul dintre parinti si nu sunt indeplinite conditiile mentionate mai sus, se informeaza acestia, punandu-le in vedere sa il preia de indata ce este posibil. In cazul in care nu este posibila informarea parintilor, politistii de frontiera anunta Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului, care initiaza procedura aplicabila minorilor neinsotiti, potrivit legii.

 

In conformitate cu prevederile art. 5 alin. (2) din Legea nr. 21/1991 privind cetatenia romana, cu modificarile si completarile ulterioare, copiii nascuti in strainatate atunci cand ambii parinti sau numai unul dintre ei este roman, dobandesc cetatenia romana prin efectul legii, fara a fi necesara indeplinirea vreunei formalitati. Ca urmare, indiferent de documentul de calatorie folosit la trecerea frontierei, minorilor le sunt aplicabile prevederile legislatiei romanesti privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, si anume Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, cu modificarile si completarile ulterioare.

 

*Material preluat de pe site-ul oficial al Politiei de Frontiera: www.politiadefrontiera.ro 

 

Pot fi de interes si urmatoarele acte legislative sau acorduri internationale pricind traficul de calatori:

– Ordonanta de urgenta 87/2009 privind modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 94/2008 pentru stabilirea unor masuri privind punerea in circulatie a pasapoartelor electronice, precum si producerea altor documente de calatorie

– Conditii de calatorie, fara viza pentru cetatenii romani

– Ordonanta de urgenta 207/2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate

– Hotararea 571/2008 pentru modificarea art. 1 alin. (2) din Hotararea Guvernului nr. 557/2006 privind stabilirea datei de la care se pun in circulatie pasapoartele electronice, precum si a formei si continutului acestora, si pentru modificarea art. 2^1 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 1.016/2003 privind stabilirea formei si continutului permiselor de sedere si ale documentelor de calatorie care se elibereaza strainilor

– Regulamentul 1107/05-iul-2006 privind drepturile persoanelor cu handicap si ale persoanelor cu mobilitate redusa pe durata calatoriei pe calea aerului

– Ordonanta de urgenta 94/2008 pentru stabilirea unor masuri privind punerea in circulatie a pasapoartelor electronice, precum si producerea altor documente de calatorie.

Nota bene: Formalitățile de trecere a frontierei sunt strict in sarcina călătorilor: vize, acte de identitate, indeplinirea cerințelor legale, comportamentul turiștilor în relația cu autoritățile sunt responsabilitate individuală, nu privesc agenția și nici nu avem noi vreo calitate în acest sens. Noi putem cel mult indica site-urile autorităților, anumite website-uri de profil și/sau ambasade, însă Călătorii au obligația de a accesa informații legale avizate, la notar, avocat sau Instituții ale Statului. Dacă vă confruntați cu refuzul de a trece frontiera, din varii motive, cel mai adesea imputabile vouă, vine la pachet cu penalizări de 100% din valoarea pachetelor turistice și Agenția nu v-ar putea ajuta în astfel de situații cu rambursări, reprogramări sau altele asemenea.

Login

Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in

Address

184 Mayfield St. Hopewell
Junction, NY 12533

Phone

Email